糖心直播

Bekijk het studieprogramma

Bedrijfskunde
Banner - BA 2020-2021

Studie in cijfers

12-18u
Contacturen eerstejaars Aantal uur aangeboden per week
73%
Doorstroom naar tweede jaar Binnen deze opleiding
Bekijk alle
  • 23 okt 2019
  • Meer informatie:

Hoe is het onderwijs ingericht?

De beste manier om een drijvende kracht achter positieve verandering in de wereld en het bedrijfsleven te zijn is goed academisch onderwijs waar je leert om een kritische, creatieve, betrokken en samenwerkende denker en doener te worden.

Rotterdam School of Management (RSM) is de business school van de Erasmus Universiteit. Hier leer je op een unieke manier meerwaarde te cre毛ren voor jezelf, je organisatie en de maatschappij als geheel. RSM wordt consequent gerekend tot 茅茅n van de meest toonaangevende business schools van Europa op het gebied van onderwijs en onderzoek. Onze erkende opleidingen dragen bij aan de bevordering van excellentie in alle aspecten van management.

Tijdens, maar zeker ook na je studie maak je deel uit van het actieve en internationale netwerk van RSM. Voor onze afgestudeerden gaan hierdoor heel veel deuren open.

Inhoud van de Bacheloropleiding

De driejarige bacheloropleiding is in de eerste twee jaren onderverdeeld in vier blokken per jaar. Per blok krijg je vier, vijf of zes vakken en bij veel vakken werk je samen in kleine werkgroepen.

Je duikt regelmatig in de praktijk en er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Aan het eind van elk blok heb je schriftelijke toetsen. Tijdens deze jaren werk je continu aan je onderzoeksvaardigheden en je professionele ontwikkeling. In het begin van het derde jaar kun je kiezen tussen een minor, een stage of een exchange, terwijl je in het tweede deel van het derde jaar keuze hebt uit vijf tracks met daaraan gekoppeld het bachelor project. Wil je na je bachelor doorstuderen, dan kun je kiezen uit de masterprogramma鈥檚 van RSM of een master aan een andere faculteit of universiteit.

 

Het eerste en tweede jaar

De driejarige bacheloropleiding Bedrijfskunde is in de eerste twee jaren onderverdeeld in vijf blokken per jaar. Per blok volg je vier, vijf of zes vakken. Je krijgt wekelijks 2-4 hoorcolleges en 1-2 werkcolleges en besteedt daarnaast 2-6 uur per dag aan zelfstudie.

Binnen het programma staat ondernemerschap centraal, en je past theorie direct toe op de Nederlandse bedrijfspraktijk. Je werkt aan praktijkgerichte opdrachten en projecten waarbij zelfstandigheid en initiatief worden verwacht. Door onderzoek, presentaties, e-learning en projectmanagement ontwikkel je analytisch denkvermogen en een kritische blik op managementvraagstukken.

Bachelor jaar 1

In het eerste jaar leer je de kernprocessen van bedrijven binnen de Nederlandse ondernemingsomgeving kennen en focus je op kwantitatieve vaardigheden. Je onderzoekt hoe processen werken en samenhangen, met directe toepassing in praktijkgerichte opdrachten.

Vakken zoals wiskunde, kansberekening en statistiek leggen de basis voor onderzoeksmethoden en vakken zoals supply chain management in jaar 2. Je verdiept je ook in ondernemerschap, bedrijfsstrategie en de Nederlandse bedrijfsdynamiek.

Een belangrijk onderdeel is het vak professionele ontwikkeling en mentoraat. In de kleinschalige werkgroepen wordt ieder begeleid door een mentor; een ouderejaarsstudent. Deze mentor helpt je op weg met je studie en ook met allerlei praktische zaken die komen kijken bij studeren. Het eerste jaar bestaat uit de hierboven afgebeelde vakken, met bijbehorend aantal EC*.

*1 EC staat voor 28 uur studiebelasting

Kom in contact met echte bedrijven! Gedurende drie blokken in het eerste jaar werk je nauw samen met het door jou gekozen bedrijf door meerdere bedrijfsbezoeken af te leggen en hun markt- en omgevingsgegevens te onderzoeken. Uiteindelijk dien je een goed onderbouwd en praktisch relevant rapport in dat strategisch advies bevat voor zowel het bedrijf als de universiteit.

Bekijk de  voor een gedetailleerde beschrijving van alle vakken (let op: de catalogus wordt voortdurend bijgewerkt gedurende het academisch jaar).

Bachelor jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je in managementvraagstukken. Je volgt vakken zoals strategisch management en corporate finance en leert hoe bedrijfsprocessen worden aangestuurd. Ondernemerschap speelt een centrale rol, waarbij je inzicht krijgt in hoe bedrijven innoveren en groeien. Het tweede jaar bestaat uit de hierboven afgebeelde vakken, met bijbehorend aantal EC*.

*1 EC staat voor 28 uur studiebelasting

In blok 4 en 5 van het tweede jaar volg je het vak Ondernemerschap. In dit vak ga je zelf samen met je groepje een eigen idee voor een start-up opzetten. Via werkcolleges en feedbacksessies met echte ondernemers krijg je veel feedback op je start-up, om deze continu te verbeteren en de waarde te vergroten. Je neemt het met je groepje op tegen andere groepjes in de RSM Entrepreneurship Challenge. De beste start-up idee毛n mogen naar de finale, waarin de winnaars van de RSM Entrepreneurship Challenge worden bekendgemaakt. Zo kan jullie idee doorgroeien tot een echt bedrijf!

Bekijk de  voor een gedetailleerde beschrijving van alle vakken (let op: de catalogus wordt voortdurend bijgewerkt gedurende het academisch jaar).

Bachelor jaar 3

In het derde jaar van het Bedrijfskunde programma heb je verschillende mogelijkheden om je specifieke interesses te verkennen en te verbreden. Dit jaar biedt meer flexibiliteit, zodat je je studie kunt afstemmen op jouw ambities en carri猫replannen.

Eerste helft van het derde jaar

Je kunt kiezen uit verschillende opties en deze eventueel combineren met keuzevakken:

  • Een aan een van RSM鈥檚 partneruniversiteiten wereldwijd (20-30 EC).
  • Een stage van 14 weken (20 EC) om praktijkervaring op te doen. Het gespecialiseerde kan je helpen bij het vinden van een stage.
  • Een academische minor om je kennis te verbreden en te verdiepen (15 EC, of 30 EC indien een minor gevolgd wordt in samenwerking met Universiteit Leiden en TU Delft).
  • Een project georganiseerd door STAR,  of partneruniversiteiten (15 EC).

Bekijk voor een gedetailleerde beschrijving van blok 3.1, 3.2 en 3.3 (let op: de pagina wordt voortdurend bijgewerkt gedurende het jaar).

Tweede helft van het derde jaar

Naast de verplichte vakken Advanced Research Skills en Methods Master Classes volg je een van de drie tracks* om je verder te verdiepen in een specifiek domein van bedrijfskunde:

  • Track 1: Ondernemen voor groei**
  • Track 2: Duurzame bedrijfsstrategie毛n**
  • Track 3: Analyseren en investeren**

Bekijk voor een gedetailleerde beschrijving van blok 3.3, 3.4 en 3.5 (let op: de pagina wordt voortdurend bijgewerkt gedurende het jaar).

Gedurende het derde jaar werk je aan je bachelorproject binnen de track die je hebt gekozen. Samen met een groep van vier studenten schrijf je een onderzoeksrapport over een thema dat wordt aangeboden door een van de onderzoeksafdelingen van RSM. Hierbij krijg je begeleiding van een ervaren academisch medewerker.

*De voorkeur voor een track wordt meegenomen, maar kan niet worden gegarandeerd.

**Deze tracks zijn ter referentie en kunnen wijzigen.

Met recht of filosofie - Nieuw

Ben jij op zoek naar een uitdagend en ambitieus studieprogramma? Wij bieden gemotiveerde studenten de kans om de bachelor Bedrijfskunde te combineren met een bachelor in Rechten of Filosofie in een flexibel en goed begeleid traject.

Recht & Bedrijfskunde 

Met deze dubbelstudie behaal je in vier jaar zowel een bachelor in bedrijfskunde als in rechtsgeleerdheid of fiscaal recht. De focus ligt in de eerste drie jaar op bedrijfskunde, waarna je in het vierde jaar de resterende rechtenvakken afrondt. Dankzij een afgestemd rooster, vrijstellingen en uitstekende begeleiding is deze intensieve combinatie goed te volgen. Dit programma is ideaal voor studenten die willen begrijpen hoe bedrijven functioneren en zich tegelijkertijd willen verdiepen in het rechtssysteem. Na afronding van de dubbelstudie ontvang je twee bachelordiploma鈥檚, zonder extra studiekosten.

Bekijk meer informatie over 

 

Bedrijfskunde en Filosofie

Met deze dubbelstudie behaal je in vier jaar zowel een bachelor in Bedrijfskunde als in Filosofie. In het tweede jaar van de bachelor bedrijfskunde start je met filosofie, en je rondt deze bachelor af in het vierde studiejaar. De filosofie vakken worden flexibel aangeboden, grotendeels in de avonduren (15:00 鈥 21:30), zodat ze goed te combineren zijn met de bedrijfskunde bachelor. Dit traject helpt je kritisch en creatief te denken, complexe vraagstukken te analyseren en sterke argumentaties te formuleren. De voertaal is Engels, maar tentamens mogen ook in het Nederlands worden gemaakt. Na afronding van de dubbelstudie ontvang je twee bachelordiploma鈥檚, zonder extra studiekosten.

Bekijk meer informatie over Bedrijfskunde & Filosofie.

Internationale ori毛ntatie

Bedrijfskunde en management zijn per de铿乶itie internationaal gericht. Dat geldt zeker ook voor de Rotterdamse opleiding. RSM Erasmus University heeft een sterke internationale uitstraling en is gevestigd in een stad met veel internationale ondernemingen en activiteiten.

Bachelor

In de bacheloropleiding kom je deze internationale gerichtheid tegen in:

  • internationale cases en opdrachten;
  • projecten bij internationale bedrijven;
  • internationale studiereizen en studieprojecten;
  • buitenlandse (gast)docenten;
  • groot aanbod van Engelstalige bachelorvakken;
  • veel Engelstalige literatuur;
  • uitwisselingsmogelijkheden met meer dan 150 top business schools en universiteiten binnen en buiten Europa.

Wisselwerking met bedrijfsleven

Samenwerking met bedrijven en confrontatie met de managementpraktijk is voor een bedrijfskundeopleiding van groot belang. Om die reden zul je tijdens je studie op allerlei manieren kennismaken met het bedrijfsleven. Voorbeelden hiervan zijn het schrijven van een 鈥楽trategisch bedrijfsplan鈥, het maken van cases en opdrachten en het uitvoeren van onderzoeksprojecten binnen bedrijven.

Wetenschappelijke benadering

In de bedrijfskundeopleiding wordt veel aandacht besteed aan de wetenschappelijke vorming van de studenten. Als Rotterdamse bedrijfskundestudent leer je managementproblemen kritisch te onderzoeken en vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Veel van die problemen zijn complex van aard en vereisen een analytische geest en een ondernemende houding. Studeren aan een universiteit betekent dat je veel vraagstukken zelfstandig en samen met andere studenten en onderzoekers onderzoekt en daarover rapporteert.

Professionele ontwikkeling

In de Rotterdamse opleiding geldt het motto: denken en doen. Voor een bedrijfskundige is ontwikkeling van persoonlijke en academische vaardigheden van groot belang. Denken en doen gaan samen, evenals het ontwikkelen en toepassen van kennis. Door de hele opleiding heen ontwikkel je vaardigheden in onderzoeken, presenteren, schrijven, discussi毛ren, luisteren, samenwerken, projectmanagement, enzovoort.

Op deze pagina willen wij jou vertellen wat wij van jou, vwo-scholier, verwachten voordat je besluit je via Studielink in te schrijven voor deze studie.

1. Laat je goed informeren over deze studie. Dit kan je doen door:

  • deze website in zijn geheel te lezen;
  • de brochure te downloaden en goed door te nemen;
  • je op te geven voor 茅茅n van onze Meeloopdagen. Zie de pagina Voorlichting op deze website voor de data en details;
  • te komen naar 茅茅n van onze voorlichtingsbijeenkomsten; de Erasmus Open Dag Najaar of de Erasmus Open Dag Voorjaar of naar een van onze voorlichtingsmiddagen. Zie de pagina Voorlichting op deze website voor de data en details; en
  • een afspraak te maken met 茅茅n van onze .

2. Onderschat de zwaarte van deze studie niet. Afgelopen studiejaar heeft 66% van onze eerstejaars studenten voldaan aan de eisen om aan het tweede studiejaar (Bachelor 2) te beginnen. Dit betekent dus dat een groot deel van de Bachelor 1 studenten zelf vroegtijdig met de studie gestopt is of niet het minimum aantal punten heeft gehaald en dus de studie heeft moeten staken.

3. Een goed begin is het halve werk! Dit betekent dat je al op het vwo je zaken goed op orde moet hebben. Onderzoek onder de eerstejaars studenten van afgelopen jaar heeft aangetoond dat er een duidelijk verband ligt tussen de hoogte van het cijfer voor de vakken Wiskunde A en B, Economie, Management & Organisatie en Nederlands enerzijds en de kans van slagen in het eerste Bachelor jaar anderzijds.

4. Hetzelfde onderzoek toonde aan wat het gemiddelde eindcijfer is van vwo-studenten die met succes het eerste jaar van de studie Bedrijfskunde hebben gehaald. Voor Wiskunde A en B ligt dat gemiddelde cijfer tussen de 7 en de 8, Voor Economie, Management & Organisatie en Nederlands ligt dat tussen de en de 7.

5. Kijk op  van de faculteit met betrekking tot de eisen van wiskunde vaardigheden. 

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen