糖心直播

Oplopende wachttijden: de toekomst van de zorg in Nederland

Uit cijfers van kenniscentrum Kompas in de Zorg blijkt dat wachttijden voor een aantal van de meest voorkomende operaties in Nederland blijven oplopen. Een nieuwe knie? Dertien weken wachten. Een nieuwe heup? Elf weken. Deze wachttijden overschrijden de streefnormen voor maatschappelijk aanvaardbare wachttijden, de zogenoemde Treeknormen, die zeven weken bedragen. Dit roept de vraag op: wat zijn de gevolgen van deze oplopende wachttijden voor pati毛nten, zorgverzekeraars en het zorgsysteem als geheel? Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, verscheen in de Telegraaf over het onderwerp. In dit artikel vertelt hij meer over de oplopende wachttijden in de zorg.

Maatschappelijk aanvaardbare wachttijden

De wachttijden in de zorg zijn niet willekeurig vastgesteld. 鈥淭reeknormen zijn streefnormen voor maatschappelijk aanvaardbare wachttijden voor niet spoedeisende zorg鈥, legt Buijsen uit. 鈥淶e zijn gebaseerd op afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars en genoemd naar het landgoed Den Treek waarop ze voor het eerst zijn afgesproken.鈥 Buijsen vertelt dat wachttijden voor niet spoedeisende hulp onvermijdelijk zijn, maar dat Treeknormen zijn vastgesteld om een balans te vinden tussen de belangen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Voor zorgaanbieders is vooral belangrijk dat de zorg doeltreffend blijft. Te lange wachttijden kunnen namelijk leiden tot extra gezondheidsschade en minder effectieve behandelingen. Zorgverzekeraars hechten juist waarde aan doelmatigheid, omdat langdurige wachttijden de zorg uiteindelijk duurder maken. 鈥淒e Treeknormen verschillen overigens niet per operatie, maar zijn wel anders voor de GGZ, de huisarts, medisch specialistische zorg met polikliniek en ga zo maar door鈥, zegt Buijsen.

Waarom blijven wachttijden stijgen?

Volgens Buijsen zijn er meerdere oorzaken voor het oplopen van de wachttijden: 鈥淒e groei van de wachtlijsten wordt veroorzaakt door de toenemende vraag, onder andere aangejaagd door de vergrijzing maar ook ingegeven door toenemende medische mogelijkheden, en het relatief achterblijven aanbod.鈥 Dat het aanbod achterblijft komt vooral doordat de zorgbudgetten niet in het hetzelfde tempo meegroeien en er een tekort is aan personeel. Dit tekort leidt ertoe dat ziekenhuizen minder operaties kunnen uitvoeren, waardoor pati毛nten langer moeten wachten op noodzakelijke behandelingen. 鈥淗et zorgstelsel is zo ingericht dat zorgverzekeraars contracten afsluiten met ziekenhuizen en specialisten. Maar als er te weinig capaciteit is, kunnen wachttijden oplopen.鈥 In de Telegraaf wijst Buijsen daarbij ook op de rol van de politiek: 鈥淒e politiek heeft ervoor gekozen om de zorguitgaven zoveel mogelijk te beperken. Dat heeft direct invloed op de toegankelijkheid van de zorg.鈥 

Zorg, een privilege?

Uit De Telegraaf blijkt dat pati毛nten steeds vaker zelf naar oplossingen zoeken als ze te lang op een behandeling moeten wachten. Wie het kan betalen, kiest bijvoorbeeld voor een priv茅kliniek of gaat naar het buitenland. We vroegen Buijsen of hij vreest dat Nederland afglijdt naar een zorgsysteem waarin alleen mensen met voldoende financi毛le middelen geholpen worden. Maar volgens Buijsen is het risico op een tweedeling in de zorg beperkt: 鈥淗eel veel vormen van zorg financieren wij collectief, omdat de kosten voor individuele pati毛nten echt niet op te brengen zijn. Daarnaast willen priv茅klinieken doorgaans ook echt graag contracten met zorgverzekeraars. De markt voor noodzakelijke zorg die volledig uit eigen zak wordt betaald, is praktisch niet bestaand."

Wachttijden in de zorg: iedereen krijgt ermee te maken

Het probleem van oplopende wachttijden in de zorg is een probleem dat de hele samenleving raakt. Buijsen verklaart: 鈥淰roeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, domweg omdat iedereen vroeg of laat met gezondheidsproblemen kampt en zorg nodig heeft.鈥 Hoewel de situatie nijpend is, zijn er wel mogelijkheden voor mensen die zorg nodig hebben. 鈥淣eem onmiddellijk contact op met je zorgverzekeraar als je zorg nodig hebt鈥, adviseert Buijsen. 鈥淕rosso modo nemen de wachttijden toe, maar zorgverzekeraars slagen er nog steeds wel in om individuele pati毛nten tijdig naar een zorgaanbieder te bemiddelen. Veel verzekerden weten niet dat de zorgplicht bij hun verzekeraar rust en dat deze kan 茅n wil bemiddelen.鈥 Zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat pati毛nten tijdig de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Toekomstige uitdagingen

De problemen in de zorg lijken voorlopig niet opgelost te worden. 鈥淒e krapte zal alleen maar toenemen, omdat de zorgvraag alleen maar blijft stijgen en personeel en middelen achterblijven.鈥 Volgens Buijsen liggen de oplossingen enerzijds in het verhogen van de productiviteit door innovaties en anderzijds in het maken van keuzes over wat nog collectief gefinancierd moet worden. 鈥淢aar het maken van dergelijke keuzes vinden we in Nederland helaas erg moeilijk.鈥

Een ding is wel duidelijk: de huidige situatie onderstreept de noodzaak voor een bredere maatschappelijke discussie over de toekomst van de zorg in Nederland.

Professor
Meer informatie

Gerelateerde content
In dit artikel vertelt Martin Buijsen over de lange wachttijden voor GGZ en de zorgplicht van zorgverzekeraars om deze zorg te leveren.
pati毛ntendata
Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht, gaat in op de aanwijzingen die de NZa heeft opgelegd aan CZ en Menzis, en vertelt over de groeiende wachttijden.
Stethoscoop, mondkapje en hand met hart
Gerelateerde opleiding
Wil jij met jouw kennis van zaken snel carri猫re maken? Heb jij interesse in聽de verhoudingen tussen pati毛nten, zorgverleners en zorgverzekeraars

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen