糖心直播

"Neem de nacht serieus"

ESHCC-alumnus Thys Boer over de waarde van het Rotterdamse nachtleven
Nachtfoto van een drukke Witte de Withstraat in Rotterdam.

Het is een wereld vol mysterie, avontuur en ontdekking. Een plek waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten of samenkomen met bekenden. We hebben het over het nachtleven. Voor Thys Boer, Arts & Culture alumnus en voorzitter van Stichting N8W8 R鈥檇am, is de nacht een tijd om te ontdekken wie je bent en met wie je wilt zijn. We spraken met hem over zijn passie voor de nacht, zijn keuze voor zijn studies aan de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC), zijn werk en zijn toekomstige ambities. 

De kracht van de nacht

Thys' fascinatie voor het nachtleven begon op zijn veertiende, toen hij voor het eerst een Rotterdamse nachtclub bezocht. Thys: "Ik ontdekte hoe geweldig ik de nachtclub en het nachtleven vond vanwege de diverse mensen die ik er tegenkwam: rastafari, hiphop heads, skaters, punkers. Vanaf dat moment ben ik altijd in de ban geweest van de waarde van het nachtleven."

Als docent Leisure & Events aan de Willem de Kooning Academie probeert Thys zijn passie voor de nacht over te brengen, onder andere via het keuzevak 鈥楶ower of the Night鈥. Aan studenten laat hij zien dat je talenten en vaardigheden ook onbewust kunt ontwikkelen door onbekende plekken te verkennen. Hij moedigt ze aan open te staan voor de mogelijkheden die de nacht te bieden heeft, om er mensen te ontmoeten en er nieuwe kunstvormen te ontdekken. 

Keuze voor cultuurwetenschappen 

Hoewel Thys zowel zijn bachelor als master in Arts & Culture aan de Erasmus School of History, Culture & Communication heeft afgerond, was zijn keuze voor deze studies geen vanzelfsprekendheid. Economie, bedrijfskunde en filosofie trokken eerder zijn aandacht, maar naar eigen zeggen voelde hij zich er niet 鈥渢huis鈥. Een gevoel wat Thys wel vond bij Algemene Cultuurwetenschappen, waar hij zijn interesse voor kunst en cultuur kon combineren met academische vaardigheden als kritisch denken, analyseren, presenteren en argumenteren. De internationale ervaring tijdens zijn studies, waaronder een uitwisseling naar Berlijn en interacties met internationale studenten, opende bovendien zijn blik voor andere perspectieven. 

Dat het voor studiekiezers soms moeilijk is voor te stellen waar ze na hun studie terechtkomen, snapt Thys wel. Toch gelooft hij dat je met een kunst en cultuurstudie allerlei kanten op kan. Hij benadrukt hierbij wel het belang van een proactieve houding: 鈥淢ogelijkheden krijg je genoeg tijdens je studie, maar je moet wel zelf aan de slag en de regie pakken鈥.

"Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij; of dat nu via sport, kunst, cultuur of het nachtleven is."

N8W8 R鈥檇am 

Regie pakte Thys na zijn studie met grote regelmaat in zijn loopbaan, met als eerste hoogtepunt het organiseren van de demonstratie 鈥極pstaan voor de Nacht鈥 in 2019. Ruim tweeduizend inwoners kwamen samen op het Stadshuisplein om hun bezorgdheid over de staat en de toekomst van het Rotterdamse uitgaansleven te uiten. Dit nadat de Gemeente Rotterdam besloot de ontwikkeling van een nieuwe club op het voormalige Ferro-terrein te stoppen. De manifestatie leidde tot de oprichting van , de Rotterdamse onafhankelijke nachtraad, waar Thys voorzitter van is. 

Samen met zijn team zet Thys zich in voor een bruisend, sociaal-inclusief en cultureel-divers nachtleven in Rotterdam. Het leukste aan dit werk is dat hij mensen 鈥 ondernemers en burgers 鈥 echt kan helpen, vooral diegenen die net wat verder van de overheid af staan. Thys: 鈥淚k vind het belangrijk dat mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Of dat nu via sport, kunst, cultuur of het nachtleven is鈥. Het belang van maatschappelijke participatie deelt Thys met zijn inspiratiebron Mustapha Eaisaouiyen (茅茅n van de laatste bewoners van de Tweebosbuurt die moest vertrekken en een vurige strijd tegen de ontmanteling van de buurt leidde). 鈥淲e streven dezelfde idealen na; Mustapha zet zich heel erg in voor wonen en ik voor het nachtleven鈥, licht Thys toe. 

Picture of Thys Boer walking with Bart Huijser for Stadswandelingen podcast

Neem het nachtleven serieus

Of de missie van Stichting N8W8 R鈥檇am ooit volbracht zal zijn? Dat verwacht Thys niet. Integendeel, de rol en taak van het onafhankelijke adviesorgaan zal alleen maar belangrijker worden, denkt hij. "We zien dat door ontwikkelingen als stedelijke verdichting, digitalisering, festivalisering, inflatie en terugbetaling van overheidssteun tijdens de Covid-pandemie het nachtleven het afgelopen tijd alleen maar zwaarder heeft gekregen." Zijn devies 鈥 en tevens achtste aandachtsgebied in het visiedocument van de stichting 鈥 luidt dan ook: "Neem het nachtleven serieus!"

Toekomstige ambities

Met publicatie van zijn verhalenbundel 鈥楪een dag zonder nacht鈥, een diner met kunstenaar Ai Weiwei en zijn recente inschrijving bij de Kamer van Koophandel, heeft Thys aardig wat hoogtepunten in zijn carri猫re bereikt. Wat hij graag aan dit lijstje zou toevoegen is een wandeling door de nacht met de nieuwe burgemeester van Rotterdam om hem/haar/hun voor te stellen aan alle ondernemers die in en met de nacht bezig zijn. Wat verder nog leuk zou zijn? "Als er meer plekken worden geopend door diverse doelgroepen (i.e. queer, latin) zodat er voor iedereen in Rotterdam een plek is om 鈥檚 nachts samen te komen", aldus Thys. 

Nachtburgemeester?

Thys wordt ook wel eens de nieuwe nachtburgemeester van Rotterdam genoemd. Benieuwd of hij deze titel zou accepteren en hoe hij tegen de rol van nachtburgemeester aankijkt? Luister dan naar 鈥楧e Nieuwe Nachtburgemeester鈥, de podcastaflevering van Stadswandelingen met Thys Boer en Nomzamo Roseval. 鈥楽tadswandelingen鈥 is een podcastserie waarin Erasmus Verbindt de relatie tussen de stad en de Erasmus Universiteit Rotterdam verkent, bevraagt 茅n verheldert. 

Gerelateerde content
In het nieuwe (derde) seizoen van de wetenschapspodcast Stadswandelingen gaan studenten 's nachts in gesprek met wetenschappers en Rotterdammers.
Tijdens een nachtelijke stadswandeling op een Rotterdams erf wordt een man geinterviewd.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen