糖心直播

ESSB podcast: Onderzoeksmoeheid voorkomen?

Van 鈥榯ransactie鈥 naar 鈥榬elatie鈥

Wetenschappers in het sociale domein doen hun onderzoek samen met mensen, zoals in wijken, op werkplekken of op scholen. Maar wat nu als die mensen geen zin meer hebben om mee te doen aan al die onderzoeken? Steeds vaker blijven de vragenlijsten leeg en wordt het verzamelen van onderzoeksdata een moeizame zoektocht, men is ondezoeksmoe. Deze podcast verhaalt over de zoektocht naar de weerstand bij onderzochten en hoe onderzoekers kunnen bijdragen aan de vermindering daarvan. 

Luisteren? Je kunt de podcast beluisteren via onder andere en via

UPDATE april 2025: Naar aanleiding van de podcast heeft het een special issue aan het thema onderzoeksmoeheid gewijd. 

Onderzoeksmoeheid betekent dat sociale- en gedragswetenschappers het anders moeten aanpakken bij hun zoektocht naar 鈥榩roefpersonen鈥. Dit verontrust sociaal wetenschapper dr. Joris Beek en stuurde een voorstel in voor het maken van een story telling podcast over dit onderwerp en dat door de faculteit werd gehonoreerd. 

Joris Beek: 鈥淚k maak mij zorgen over wat de teruglopende belangstelling voor deelname aan onderzoek impliceert - voor wetenschappers, maar meer nog voor mensen die deelnemen in onderzoek: 鈥淗et is nog een zoektocht, maar dat maakt het ook spannend鈥.

Samen met podcastmaker Hajo Magr茅 is Joris op zoek gegaan naar waar de weerstand precies zit en hoe mogelijke oplossingen eruit kunnen zien. Om daarachter te komen is Hajo in gesprek gegaan met Andrea Karremans, van  en Mustapha Eaisaouiyen van . Zij winden er geen doekjes om waarom het niet goed gaat en hoe zij zien hoe het beter kan. Gedragswetenschapper  Inge Merkelbach, universitair docent Klinische psychologie (ESSB en directeur BIG鈥橰) vertelt dat je veel terugkrijgt van de respondenten als je daadwerkelijk een relatie met de onderzochten aangaat. Verder laat , hoogleraar B猫tadidactiek en Curriculum aan de Universiteit van Amsterdam, zien dat je je verplaatsen in een maatschappelijke partij waarmee je wilt samenwerken het verschil kan maken. 

Deze podcast kwam tot stand als onderdeel van een wedstrijd in het kader van de viering 60-jarig bestaan ESSB in het academisch jaar 2023-2024. Redactie, opname, montage en presentatie door Hajo Magr茅 van . 

Luisteren 

Je kunt de podcast beluisteren via onder andere en via

Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen