ֱ

Alumnus Joost Manusama is nu burgemeester: ‘Ik vind de focus op impact de grote plus van de Erasmus Universiteit’

Joost Manusama

Sinds een half jaar is Joost Manusama burgemeester van Capelle aan den IJssel. Hij maakte eerder carrière bij de politie en studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wat spreekt hem aan in het ambt van burgemeester? En hoe hebben zijn tijd hier aan de universiteit en bij de politie hem gevormd?

De burgermeester van Capelle reed ooit op een politiemotor, zat bij de recherche en gaf uiteindelijk leiding aan de politieorganisatie in Zeeland. “Ik had eerst een commerciële baan, maar merkte al snel dat ik meer maatschappelijke betrokken wilde zijn. Via een speciale academische instroom konden mensen met een universitaire achtergrond naar de officiersopleiding van de politie. Dat paste precies.”

Zijn carrière bij de politie duurde meer dan dertig jaar. Naarmate hij hoger in de organisatie kwam, werd zijn rol steeds politieker. De overgang van de politie naar zijn functie als burgemeester is daarom volgens Manusama niet zo vreemd en komt vaker voor: “Als politiechef ben je ook adviseur van de burgemeester. Je schuift aan bij de driehoek en denkt mee over veiligheid en openbare orde. Je leert hoe de bestuurlijke lijnen lopen en hoe beleid landt in de praktijk.”

“Een plek waar ik betekenisvol kan zijn”

Toen de vacature voor de burgemeesterspost voorbij kwam, voelde dat als een mooie nieuwe stap. “Ik heb hier gewoond als kind, mijn familie woont er, mijn kinderen hebben hier op school gezeten. Ik kende de stad en de dynamiek. En ik wist: dit is een plek waar ik betekenisvol kan zijn.” De ontvangst was warm, zegt hij. “Niet alleen door het college en de raad, maar juist ook door de inwoners. Het is een stad met dorpse kwaliteiten: mensen kennen elkaar hier nog, spreken je aan op straat. Dat past goed bij mijn manier van werken.”

Tijdens zijn loopbaan bij de politie was hij op tal van andere manieren maatschappelijk actief. “Ik ben bestuurslid bij woningcorporaties geweest, lid van de commissie ongewenste omgangsvormen bij Buitenlandse Zaken, en ik zit in de raad van advies van de politiestudies in Leiden.” Voor de burgemeester is dat geen bijzaak: “Als je dingen integraal wilt aanpakken, moet je ook begrijpen hoe ze samenhangen. En daarvoor moet je ook buiten je eigen hokje durven kijken.”

Samenhang maatschappelijke thema’s

Dat is precies waarom het burgemeesterschap hem zo aanspreek. “Bij de politie werk je vooral met één domein: veiligheid. Maar hier heb je te maken met álle maatschappelijke thema’s tegelijk: van wonen tot zorg, van onderwijs tot armoede, van duurzaamheid tot economie.” Die breedte vraagt om overzicht en inzicht, maar ook om gevoel voor timing en verhoudingen. “Je kunt niet alles tegelijk. Maar je moet wel steeds beseffen dat elk besluit ergens anders gevolgen heeft. Als je iets doet aan woningbouw, heeft dat bijvoorbeeld invloed op andere voorzieningen en op sociale cohesie in een buurt. Alles hangt met elkaar samen.”

De studie bestuurskunde ziet hij als een praktische studie die hem een stevige basis gaf. “Je leert beleidsstukken lezen, maar ook maken. Je krijgt inzicht in hoe overheden werken, in besluitvorming, en economie. En je leert met een brede blik kijken”, vertelt Manusama. Tijdens zijn studie zat hij niet stil. Hij zat in de gemeenteraad van Krimpen aan de IJssel, was voorzitter van de JOVD Zuid-Holland en actief bij SRR. En ook aan de universiteit zelf bewaart de burgemeester goede herinneringen: “Ik vond het toen al een vooruitstrevende en internationaal georiënteerde universiteit. En hoogleraren zoals Rinus van Schendelen en Lex Cachet hebben mij echt geïnspireerd.”

Messengeweld en onderzoek

Een van de opgaven in Capelle die de burgemeester bijzonder aan het hart gaat is de aanpak van jeugdcriminaliteit. Onlangs nog werden een aantal jongeren aangehouden voor geweld en wapenbezit rondom metrostation de Capelsebrug. Capelle werkt samen met andere gemeenten zoals Rotterdam en Schiedam en stelde zelfs een speciale stadsmarinier aan die volledig richt op jeugdcriminaliteit. Ook kijkt de Manusama naar de Erasmus Universiteit waar onderzoek wordt gedaan naar de aanpak van messengeweld. “Wij kijken sowieso naar relevante onderzoeken die er lopen,” zegt hij.

Zijn pleidooi richting de universiteit is helder. De grote plus van de Erasmus Universiteit is de sterke focus op impact, vindt Manusama. “Blijf als universiteit midden in de samenleving staan. Gebruik de kennis die er is om bij te dragen aan betere oplossingen. Of het nu gaat om polarisatie, om veiligheid, om duurzaamheid of om kansengelijkheid: de universiteit heeft het netwerk en de middelen om echt iets te betekenen. Maar dan moet je de wereld in durven stappen.”

Spark interview
Dit interview is gedaan door Karst Oosterhuis en maakt onderdeel uit van Spark. Met deze interviews willen we als ESSB aandacht geven aan de positieve impact die het onderwijs en onderzoek  hebben op de samenleving. De verhalen in Spark geven een inkijkje in waar ESSB-studenten, alumni, medewerkers en onderzoekers warm van worden.

Meer informatie

Contact: Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen