ÌÇÐÄÖ±²¥

Nieuw rapport onderzoekt gevolgen van tweejaarlijkse WOZ-beschikking: minder druk, meer kwaliteit?

De jaarlijkse waardering van onroerende zaken in het kader van de Wet WOZ is al jaren de norm in Nederland. Maar zou een overstap naar een WOZ-tijdvak van twee jaar voordelen kunnen opleveren? In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzocht het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden (ESBL) de gevolgen van wijziging van het WOZ-tijdvak van één naar twee jaar voor WOZ-uitvoeringsorganisaties van gemeenten, gebruikers van en belanghebbenden bij de WOZ-waardegegevens. Het onderzoek is uitgevoerd door Arjen Schep, hoogleraar Heffingen van lokale overheden, en Robert Kastelein, wetenschappelijk onderzoeker, beiden verbonden aan Erasmus School of Law.

Aanleiding voor het onderzoek

Het onderzoek kwam voort uit een motie die op 26 juni 2024 werd aangenomen tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG. Volgens de indieners zou een tweejaarlijkse herwaardering leiden tot een verlaging van de druk op de uitvoering van de Wet WOZ en tot een verbetering van de kwaliteit van zowel de herwaardering als de behandeling van bezwaren. Ook zou daardoor meer capaciteit beschikbaar komen voor contact met de burger onder reductie van kosten.

Onderzoeksmethode

In het onderzoek is niet alleen gebruikgemaakt van literatuurstudie, maar ook van een enquête onder 56 gemeenten en belastingsamenwerkingsorganisaties die zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging voor Lokale Belastingen (LVLB). Daarnaast zijn 17 interviews afgenomen met diverse stakeholders, waaronder vertegenwoordigers van de Waarderingskamer, de Rijksbelastingdienst, de Unie van Waterschappen, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en belangenorganisaties zoals Vereniging Eigen Huis en de Vereniging Rechtsbescherming Lokale Belastingen.

Klankbordgroep 

Ten behoeve van het onderzoek is een klankbordgroep samengesteld. In de brede groep zijn diverse betrokken ministeries, de Landelijke Vereniging voor Lokale Belastingen, de Rijksbelastingdienst, Vereniging Eigen Huis en de Unie van Waterschappen vertegenwoordigd.

Voor de resultaten van het onderzoek wordt verwezen naar de samenvatting die aan het begin van het rapport is opgenomen.

Professor
Onderzoeker
Meer informatie

Het volledige rapport is beschikbaar via de website van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden (ESBL).

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen