Dat muziek je stemming kan beïnvloeden, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat muziek ook van invloed kan zijn op de pijn, angst en stress die patiënten ervaren? Hoe dit werkt, wordt onderzocht door wetenschappers van Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Arts-onderzoeker Emy van der Valk Bouman legt je uit welke muziek moet worden toegediend als medicijn en in welke dosering.
Tijdens Lowlands Science 2023 werd er een experiment uitgevoerd onder 548 deelnemers. Zij noteerden in een vragenlijst wat hun favoriete muziek is. Daarna werd aan de festivalgangers gevraagd om hun hand zo lang mogelijk in een bak ijswater te houden terwijl ze naar een bepaald muziekgenre luisterden. Bijvoorbeeld klassiek, rock, urban, dance en pop. Vervolgens werd getimed hoelang de deelnemers het volhielden.
Wat blijkt? De mensen die de pijnprikkel van het ijswater het langst kunnen weerstaan, zijn de mensen die muziek hoorden van hun favoriete genre. Er is een lineair verband tussen muziek die in lijn is met jouw smaak en de beleving van pijn. "Dit laat zien hoe belangrijk persoonlijke voorkeuren zijn bij het gebruik van muziek als medicijn", vertelt Emy van der Valk Bouman.
Meet weten? Bekijk de onderstaande EUR Explained:

- Universitair Docent
- Universitair Docent
- Meer informatie
Meer weten over ons onderzoek naar kunst en cultuur? Kom dan naar de 23e Internationale Conferentie over Culturele Economie op 24 – 27 juli bij Erasmus Universiteit Rotterdam.
.
- Gerelateerde content